Hva er fasciebehandling og hvilke plager kan det hjelpe mot?

Smerter i ledd eller muskler? Da kan du kanskje ha god nytte av pulserende koppebehandling

Kroppen har fascie rundt alle organer, blodårer, nerver og muskler. Selve fascien er en tynn bindevevshinne og består av flere lag. Den overfladiske fascien finner vi i underhuden. Den dype fascien eller muskelfascien omgir muskler, knokler, nerver og blodkar. Den visceral fascie omgir innvollene våre og hulrommene de ligger i.

For bare noen år siden var det lite snakk om fascie. Mye mer forskning har kommet til, og vi begynner nå å ane betydningen av denne hinnen som holder alle kroppsdelene våre på plass. Det er ikke bare snakke om en hinne, men om et helt system med mange funksjoner på samme måte som nervesystemet, lymfesystemet eller karsystemet.

Muskelsmerter, leddsmerter eller fasciesmerter?

Fascien har nerver som er nesten like følsomme som de vi har i huden. Muskelstivhet kan ofte gjøre muskulaturen smertefull og øm, men også fascien blir smertefull og stiv under psykisk og fysisk stress. En sunn fascie er glatt og fleksibel, men under stress kan den bli stiv og miste bevegelighet. Andre faktorer som kan føre til at fascien blir mindre fleksibel er en livsstil med lite fysisk aktivitet, arbeid med repetitive bevegelser som overbelaster deler av kroppen og traumer som operasjoner eller inngrep. Siden fascien er et bindevev med sensoriske reseptorer trenger ikke smerten bare være lokalisert i vevet. Symptomer på en smertefull fascie kan også være nedsatt blodgjennomstrømning, hodepine, søvnproblemer og stivhet som hindrer fullt bevegelsesutslag.

Det kan være vanskelig å skille mellom muskelsmerter, leddsmerter og fasciesmerter. Generelt vil muskel- og leddsmerter ofte føles verre jo mer du beveger deg, mens fasciesmerter vil føles bedre. Fasciesmerter responderer også godt på varmebehandling som hjelper til å øke elastisiteten i vevet.

Fasciebehandling

Det finnes mange måter å både behandle og forebygge fasciesmerter. Yoga, uttøyning, og daglig bevegelse er gode tiltak du selv kan gjøre for å bevare fascien elastisk og myk og forebygge smerter. Bindevevsmassasje, akupunktur og fasciebehandling med kopper er behandlingsformer som kan hjelpe på smerter og ubehag ved å hjelpe til med å gjøre fascien elastisk igjen. En metode som har vist seg effektiv på blant annet kroniske nakkesmerter og kroniske korsryggsmerter er pulserende koppebehandling. Da brukes et elektrisk koppeapparat der man har dynamiske vakuumendringer i koppene. Dette gjør at behandlingen virker dypt og man har mulighet til å «dra» koppene slik at man behandler store områder. Koppene er laget av silikon, noe som gir god behandling av store ledd som knær og skuldre.


Kategorier